Frasses Radiostation, som började sända sommaren 1980, var något av ett udda inslag i Stockholms piratradiolandskap. Frasse, med sin förvrängda röst och sitt kaotiska musikutbud, skapade en radio som parodierade både piratradiokulturen och samtida radiostilar på ett sätt som inte liknade någon annan. Bakom pseudonymen Frasse fanns Alex Nordström, känd som tekniker från Radio 98, som nu gav sig på att göra radio på sitt alldeles egna sätt.
En parodi med stil och tekniska experiment
Frasses Radiostation använde sig av en signaturmelodi som stack ut – ”Let’s Kick Out the Jam”. Med en udda rösteffekt, som kan ha varit en talförvrängare eller kanske en kondensatormikrofon i änden av ett papprör, förvandlades Alex till Frasse, en karaktär som pratade i ett ihåligt, lite läspande och töntigt tonfall. Frasse skulle låta ”fjantig” på ett okonstlat sätt och pratade med en humoristiskt överdriven dialekt där ”R” blev ”J” och ”s” svagt undertryckta.
Frasses Radiostation hade sitt säte i ett höghus i Trångsund, och med en stark täckning på 100,8 MHz hördes sändningarna långt. Sändningskvaliteten var hög, vilket gjorde att stationens unika ljudbild, fylld med humoristiska inslag och märkliga ljudkombinationer, nådde långt utanför det vanliga piratradiopubliken. Musikurvalet var brett och skiftade mellan olika stilar – det var inte ovanligt att höra ”Wuthering Heights” med Kate Bush följd av något helt annat. Bakgrundsljuden och kakofonin var genomtänkta, och Frasse skapade jinglar med inspiration från närradioprofiler som Torkel ”Bagarn” Odéen, känd för sin speciella ekoeffekt.
Inspirationen bakom Frasses Radiostation
Frasse inspirerades mycket av den brittiske radiopionjären Kenny Everett, vars förmåga att göra musikmixar och övergångar mellan låtar blev en tydlig förebild. Efter att ha lyssnat på Everetts program växte ett starkt behov hos Alex att testa sin egen version av det plojiga, lekfulla radioprogrammet. En del inslag parodierade också politiska radioprogram och de ideologiska ungdomsprogram som ofta ondgjorde sig över allt ”kommersiellt”. Den totala kombinationen av dessa inslag skapade en radio som drev både med lyssnarna och med själva piratradiokulturen.
En favoritkaraktär som återkom i parodierna var ”Frasse Dunderberg”, en kärvänlig imitation av närradioikonen Lasse Lundeberg. Genom att lägga till rundgångseffekter från hörlurarna och ett skrammel av kassetter i bakgrunden lyckades Frasse ge en humoristisk twist på Lundebergs stil.
Frasses Radiostations kortlivade historia
Frasses Radiostation sände endast 6–7 gånger, men varje sändning blev ett minnesvärt och unikt tillfälle i piratradions historia. Trots det glesa sändningsschemat och den korta tiden i etern blev stationen uppmärksammad för sin udda karaktär och sitt experimentella ljud. I DX-Gnistan nr 2/1980 summerades Frasses Radiostation träffsäkert: ”Frasses Radio Station International verkar vid en första lyssning töntig och amatörmässig. Men ganska snart undrar man om inte Frasse driver både med lyssnarna och piratradion som sådan. Frasse verkar ha den där glimten i ögat, som ofta är så befriande.”
Frasses Radiostation blev ett humoristiskt och nyskapande kapitel i Stockholms piratradiohistoria – en kanal som utmanade normerna med parodi, teknik och kreativitet, och som lämnade ett bestående avtryck trots sin korta tid i etern.