Radio 88, grundad 1972, var en av Stockholms mest ikoniska piratradiostationer och kom att inspirera framtida piratradiostationer genom sin kreativa tekniska uppbyggnad, samhällsengagemang och ett tydligt ifrågasättande av radiomonopolet i Sverige. Genom olika skepnader under 1970-talet framstod Radio 88 som en pionjär och symbol för fri radio i Stockholm, även om dess olika versioner hade vitt skilda ambitioner och inriktningar.
Den kommersiella Radio 88 (1972)
Radio 88 startade med kommersiella ambitioner och en tydlig inspiration från brittiska radiopirater och BBC Radio 1. Grundaren Anders Bjurström, tillsammans med tekniska experter, satte upp en sändare på 88 MHz, vilket gav stationen sitt namn. Sändningarna ägde rum på söndagkvällar under vårsäsongen 1972 och lockade snabbt lyssnare som törstade efter ett alternativ till statliga Melodiradion. Stationen finansierades genom reklam från företag som Pommac och Expressen och sände med hög teknisk kvalitet med inspelningar från den professionella studion GSP på Lidingö.
Stationens tidiga framgång väckte snabbt uppmärksamhet i medierna. Tidningar som Expressen och Aftonbladet skrev om Radio 88, och den 17 mars 1972 framträdde Bengt Kåring, teknisk medarbetare och ljudtekniker, i TV-programmet Kvällsöppet. Här presenterade han Radio 88 mål om fri radio och licensierade sändningar – en insats som lyfte frågan om fri radio i Sverige och ökade intresset för Radio 88.
Kampen mot myndigheterna
Radio 88 blev snabbt ett mål för Televerket, som försökte pejla in sändningarna. Den 8 april 1972 lyckades myndigheterna lokalisera och beslagta stationens sändare från ett hustak på Mosebacke torg. Trots detta stoppades inte Radio 88. Redan veckan efter var de tillbaka i etern, tack vare att de hade en reservsändare redo. Stationen använde dessutom innovativa metoder för att undvika upptäckt – sändarna kunde placeras i bilar och i attachéväskor med Televerksmärken, och med en mekanisk timer för att stänga av sändaren automatiskt efter programmet var avslutat.
Nya Radio 88 – Från kommersiell radio till politiskt engagemang (1973)
I januari 1973 återuppstod Radio 88, men nu som en politiskt inriktad studentradio. Programmen bestod av samhällskritiska inslag, vänsterpolitiska kommentarer och satir, vilket markerade en tydlig kursändring från de tidigare kommersiella ambitionerna. Stationen hade Fats Wallers låt ”I’m Crazy About My Baby” som signaturmelodi och gjorde reklam för lokala pubar, såsom Tavernan i Bergshamra, där både Radio 88-pirater och amatörpejlare, en del från Televerket, ofta möttes.
Kjell Höglund och Björn Bränngård blev de nya rösterna för Nya Radio 88, medan Anders Bjurström skötte det praktiska. Stationen arbetade med att göra sina program till ett ”eterns klotterplank” och erbjöd Stockholmsbor en möjlighet att få sina röster hörda. Målet var att utmana radiomonopolet och öppna för en friare radiokultur.
Ökat tryck från televerket och gripanden
Under våren 1973 intensifierade Televerket sina försök att stänga ner Radio 88, vilket ledde till flera beslag av sändare. Polisen grep också flera av Radio 88 medlemmar, inklusive Kjell Höglund som fick böter för sina ”samhällsomstörtande” sändningar. Trots gripanden och beslag lyckades stationen fortsätta sända genom att snabbt bygga nya sändare, ofta med hjälp från radioamatörer.
Stationens sista sändning för vårsäsongen 1973 ägde rum den 20 maj, varefter Radio 88 utlovade ett sommaruppehåll men återkom kortvarigt under namnet ”Folkets Röst” för att kommentera andra radiopiraters sändningar.
Den politiska Radio 88 (1974–1975)
Den tredje och sista versionen av Radio 88, ofta kallad den politiska Radio 88, var starkt vänsterorienterad och drevs av en anarkistisk grupp som använde radiostationen för att sprida sin samhällskritik. Denna version, som sände från Norrtälje och även i Stockholm, fick ett slut när flera medlemmar greps av polisen, vilket avslutade Radio 88 tid som piratradio. Gruppen hade även kopplingar till terroristen Norbert Kröcher, vilket ökade myndigheternas intresse för att stänga ner stationen en gång för alla.
Radio 88 arv
Radio 88 innovativa användning av teknik, från attachéväsksändare till ombyggda taxisändare, samt deras passion för fri radio, gav piratradiokulturen en permanent plats i Stockholms radiohistoria. Stationen upplevde ett slutgiltigt fall, men dess betydelse och inflytande lever kvar som en pionjär inom svensk piratradio och en påminnelse om kampen för yttrandefrihet i etern.



Bilder från radioarkivet.se